top of page

“In een groot bedrijf gelden dezelfde wetten als in de politiek”

Plannen uitstippelen, lobbyen, subtiel polsen… Aan Catherine Cammaer is geen geboren politicus verloren gegaan. Toch wordt ze als communication officer EMEA voor het internationale containerbehandelaarsbedrijf PSA vaak geconfronteerd met belangenbehartiging. Tijd om in die realiteit te stappen. Dat deed ze met onze workshop Impactvol Beïnvloeden.


Waarom sprak deze opleiding je aan?

“PSA is een groot bedrijf. Het moederbedrijf is Singaporees, maar we hebben terminals in havens verspreid over de hele wereld. We laden en lossen containers en hebben hier in Antwerpen ook een terminal voor stukgoed. Dat zijn ladingen die niet in een container passen zoals staal op rollen. Wij zitten hier trouwens in het hoofdkantoor voor de regio Europa, het gebied rond de Middellandse Zee en het Amerikaanse continent. Ik verzorg mee de overkoepelende communicatie voor die ruime regio. In zo’n grote structuur is politiek handelen essentieel, heb ik nu geleerd.”


“Ik zag de workshop uitgelicht in een nieuwsbrief van PSA University. Dat is onze afdeling Learning & Development. Hoe kan je een idee overbrengen bij anderen? Hoe breng je de verschillende stakeholders in kaart? Hoe kan je politiek vaardig worden? Dat sprak me allemaal aan. Niet louter om professionele redenen, maar ook om persoonlijke. Enerzijds is het iets waar ik niet altijd even veel mee bezig ben geweest tijdens mijn carrière. Anderzijds vind ik het belangrijk om te blijven groeien.”


Wat is het belangrijkste dat je uit de workshop hebt meegenomen?

“De workshop heeft bij mij vooral bewustwording rond het onderwerp gecreëerd. Onze groep bestond uit mensen van verschillende sectoren en disciplines. Dat was razend interessant, omdat we vaststelden dat in grote bedrijven het politieke handelen minstens even aanwezig als bij overheidsinstellingen. Dat was een eyeopener voor mij. Uiteraard heb ik ook praktische handvatten meegekregen om een leiderschapsclaim te laten gelden. Het start bij het in kaart brengen van het systeem en de stakeholders. Welke mensen spreek je best en hoe benader je die best? Een collega van een hoger niveau en met meer macht, benader je best met rationele argumenten.”

“In een ideale wereld spelen er geen dubbele agenda’s, maar in de realiteit wel. Hoe je best je ideeën kan pitchen, budgetten krijgen, de juiste mensen spreken, is erg belangrijk in de dynamische wereld van vandaag.”

Heeft de opleiding van Ginkgo Consulting je manier van beïnvloeden veranderd?

“Absoluut. Ik maak bewust wat meer tijd vrij om te netwerken. Dat is iets wat je vergeet als je in de dagelijkse sleur zit, maar ik heb het opnieuw leren waarderen. Ook sta ik meer stil bij hoe ik iets moet aanpakken. Ik zal, zoals Daan ons heeft uitgelegd, er tijd voor inplannen in mijn agenda. Dat klinkt niet groots, maar het is een proces van vallen en opstaan. Als het niet in je natuur ligt om vanzelfsprekend politiek slim te handelen, moet je het echt aanleren met dat soort tussenstappen. Zelf vind ik authenticiteit en openheid belangrijk in samenwerkingen. Dat blijft bij mij voorop staan. Al zal ik telkens op zoek gaan naar een balans tussen dat transparante en mijn eigen agenda.”


Wat vond je van de workshop van Ginkgo Consulting?

“Het is een workshop die bijzonder stevig onderbouwd is – ze voeren veel onderzoek naar het thema – en praktisch te werk gaat. Er zijn oefeningen, je kan vragen stellen, het is interactief… In de huidige context waarin levenslang leren belangrijk is, lijkt deze opleiding me voor iedereen een grote meerwaarde. Ik ben geen leidinggevende, maar ik heb de afgelopen maanden een freelancer gecoacht die voor ons werkt. Onbewust pas je dan zaken toe die je tijdens zo’n opleiding hebt opgepikt. In een ideale wereld spelen er geen dubbele agenda’s, maar in de realiteit wel. Hoe je best je ideeën kan pitchen, budgetten krijgen, de juiste mensen spreken, is erg belangrijk in de dynamische wereld van vandaag.”Interesse ?
Comments


bottom of page