top of page

‘Mensen beïnvloeden is helemaal niet negatief’

TESTIMONIAL

Kathleen Meeus (foto) is Regisseur Netwerk Gezinsarmoede en Waarnemend Programmaregisseur Armoede bij de stad Turnhout. Dat komt er in de praktijk op neer dat ze vooral een bruggenbouwer is. ‘Ik wil mensen in verbinding brengen, zorgen dat ze elkaar vinden en naar elkaar luisteren. Ik bouw bruggen tussen onze partners in het werkveld en het beleid’, zegt ze over haar rol bij de stad. ‘Ik ben helemaal nieuw als beleidsadviseur. Ik merkte dat mensen samen met mij een verhaal willen schrijven, maar dat is niet altijd evident.’


Omdat Kathleen haar rol ernstig neemt en omdat ze als bruggenbouwer ook impact wil hebben op de mensen met wie ze samenwerkt, heeft ze recent onze workshop Impactvol Beïnvloeden gevolgd. Zelf kende Kathleen Ginkgo Consulting niet. Het was op aanraden van haar leidinggevende, die de workshop eerder al had gevolgd, dat Kathleen ook deelnam. Ze deed dat zonder specifieke verwachtingen. ‘Ik heb het vooral op me laten afkomen. Ik had het boek van Daan gelezen, maar ik wist niet goed wat ik van de workshop kon verwachten. Ik was aangestoken door het enthousiasme van mijn manager en ik ben er met even veel enthousiasme aan begonnen.’


Een instrumentarium aan bruikbare strategieën

‘Impactvol Beïnvloeden heeft me heel wat kennis gegeven waarmee ik mijn job beter kan doen’, zegt Kathleen. ‘De workshop is heel nuttig wanneer je invloed moet uitoefenen op je leidinggevenden, op je team, op externe partners, op stakeholders… op om het even wie. Ik voel dat ik op het vlak van strategisch handelen professioneel en persoonlijk gegroeid ben.’


‘Ik weet nu dat er ook andere strategieën zijn die ik kan gebruiken om mijn claim hard te maken.’

Impact hebben en invloed uitoefenen zijn dan ook de belangrijkste vaardigheden die Kathleen meekreeg in de workshop. ‘Als je je claim wilt maken, moet je bereid zijn het politieke spel mee te spelen. Dan moet je impact willen maken en mensen beïnvloeden. Dat klinkt misschien negatief maar dat is het niet’, zegt ze. ‘Ik speelde voorheen vooral op mijn netwerk en deed dat vanuit een dienende positie. Ik weet nu dat er ook andere strategieën zijn die ik kan gebruiken om mijn claim hard te maken.’


‘Ik geleerd heb processen in te delen en kleine stappen te nemen. Ik heb nu een goed kader gekregen waarbinnen ik dat kan doen. En waar ik vóór de workshop maar één instrument bespeelde, mijn netwerk dus, kan ik nu een beroep doen op een heel orkest om mijn claim hard te maken.’


Je claim hard maken met meer zelfvertrouwen

Dat uitgebreide instrumentarium had tot gevolg van Kathleen veel zekerder van zichzelf is geworden, vooral nadat ze een aantal strategieën ook echt en met succes heeft kunnen toepassen. ‘Het is confronterend om te zien hoe ik door de opleiding echt veranderd ben’, zegt ze. ‘Ik doe mijn notitieboekje nog heel vaak open. Onlangs lag de syllabus van de workshop naast me, toen ik mijn claim opbouwde. Dat mijn manager de workshop ook gevolgd heeft, is extra handig, we praten over hetzelfde met dezelfde terminologie.’


‘Die beïnvloedingsstrategieën pas ik nu veel meer en bewust toe’, gaat Kathleen verder. ‘De stakeholdersanalyse heb ik echt kunnen gebruiken om een bestaande werking die al jaren vastloopt uit het slop te halen. Door de nieuwe inzichten die ik in de workshop meekreeg, ben ik tot het besef gekomen dat ik al heel lang de verkeerde persoon probeerde te beïnvloeden; iemand die zelf geen beslissingsmacht heeft.’


Kathleen wil de workshop van harte aanbevelen aan alle beleidsmedewerkers die moeten samenwerken met andere partijen, en aan mensen met een leidinggevende functie. ‘Het is absoluut een meerwaarde dat je effectief twee dagen op verplaatsing bent en dat je voortdurend met andere mensen in kleine groepjes werkt. Ginkgo levert maatwerk en Daan neemt de tijd om met elke deelnemer afzonderlijk een wandeling te maken en dieper in te gaan op je casuïstiek. Dat is zeer waardevol. Hij speelde op een zeer natuurlijk manier in op wat ik op die moment nodig had.’


Interesse ?
Bekijk onze opleiding 'Impactvol Beïnvloeden'


Commentaires


bottom of page