top of page
stormachtig Strand

Workshop Psychologische Veiligheid

Psychologische veiligheid zorgt voor betere teamprestaties

​

"Psychologische veiligheid wordt breed gedefinieerd als een klimaat waarin mensen

zich op hun gemak voelen om zichzelf te uiten en te zijn.

Het is het geloof dat men niet gestraft of vernederd zal worden

voor het uitspreken van ideeën, vragen, zorgen, of fouten."

​

(Amy Edmondson, 2019)

Wat is psychologische veiligheid?

Psychologische veiligheid gaat vooral over hoe mensen zich voelen in hun team, hun organisatie. Het gaat dan over het gevoel dat het veilig is om een ‘risico’ te nemen.

 

Medewerkers ervaren psychologische veiligheid vooral in hun team of hun afdeling. En teams waar die veiligheid aanwezig is, presteren beter. Ze voeren taken beter uit, realiseren vlotter doelstellingen en zijn innovatiever en creatiever. Omdat ze leren van elkaar, vlot ideeën uitwisselen en fouten durven te maken.

 

Hoewel de leidinggevende of teamleader een belangrijke rol speelt in het scheppen van een psychologisch veilige omgeving, is het in een team ook ieders verantwoordelijkheid.

Ginkgo - Sara De Gieter
Ginkgo - Toon Torbeyns

Verdieping nodig?

Schrijf in op onze nieuwsbrief, snuister eens rond in onze publicaties of neem een kijkje in het aanbod van onze Academy​

Pagina's van boek

Meer weten?

Contacteer

Toon Torbeyns

voor meer informatie

+32 494 20 12 94

​

​

opbouw workshops psychologische veiligheid

Ongeacht de intensiteit omvat elke workshop wel steeds volgende elementen:

  • Een kort theoretisch kader over psychologische veiligheid

  • De impact van de afwezigheid van psychologische veiligheid

  • Wat de bijdrage van leidinggevenden kan zijn

  • Wat de  bijdrage van teamleden kan zijn

​​

Wil je zelf al aan de slag rond psychologische veiligheid?

Neem dan zeker contact op met Toon Torbeyns: toon.torbeyns@ginkgoconculting.be -  +32 494 20 12 94

Workshop psychologische veiligheid

De workshop kan een inspiratiesessie van 2 uur zijn, maar evengoed een workshop van een volledige dag.

​

In functie van de concrete behoefte van een team of een organisatie kunnen we de vorm van de workshop aanpassen en kunnen we aanvullende topics opnemen in de workshop.

Symptomen van een ‘onveilige’ omgeving

Wanneer je als leidinggevende voelt dat meningen niet worden uitgesproken, informatie niet gedeeld wordt of dat problemen verzwegen worden, is dat vaak een signaal dat mensen zich niet veilig voelen. Andere symptomen zijn bijvoorbeeld harde reacties wanneer iemand een afwijkende stem of mening laat horen.

 

Hoewel de leidinggevende of teamleader een belangrijke rol speelt in het scheppen van een psychologisch veilige omgeving, is het in een team ook ieders verantwoordelijkheid.

​

Teams in ontwikkeling

De aanwezigheid van psychologische veiligheid is een belangrijk element binnen teamontwikkeling waarbij het voor elk teamlid helder is aan welke missie wordt bijgedragen, hoe we samen werken en hierin risico durven nemen.

Het is dus niet alleen belangrijk wat het team samendoet, maar ook dat ze met elkaar in dialoog kunnen gaan over hoe ze de zaken hebben aangepakt. Dat ze hierover kunnen reflecteren, leren van wat goed is gegaan en bijsturen wat beter kan in een omgeving waarin mensen vrijuit vragen stellen, ideeën delen en feedback geven. En dit alles het inzetten van (mentale) strategieën om je te vrijwaren van mogelijke imagoschade.

​

En bij verandering ?

Binnen verandertrajecten komt er altijd een moment dat oude patronen en zekerheden verdwijnen, terwijl het 'nieuwe normaal' nog niet is geïnstalleerd.  Een team met hoog vertrouwen in elkaar en dus een grote psychologische veiligheid, zal sneller en gemakkelijker door deze transitieperiode gaan. Simpelweg omdat de vaardigheden rond reflecteren en feedback geven al verweven zit in de teamcultuur.

bottom of page