GINKGO CHANGE CONGRES 2024
Hou onze LinkedIn-pagina in de gaten
of schrijf je in op onze nieuwsbrief
om op de hoogte te blijven van onze workshops en events.
Enkele sfeerbeelden
Keynote "Samenwerken in Netwerken: van Fusie tot Partnerschap"
door Prof. dr. Ard-Pieter de Man
Prof. Dr. Ard-Pieter de Man gaf tijdens zijn keynote "Samenwerken in Netwerken: van Fusie tot Partnerschap" een verhelderende kijk op de complexe wereld van organisatorische samenwerkingen. Prof. dr. De Man deelde zijn inzichten over wanneer een organisatie beter kan kiezen voor een fusie en wanneer het beter is om deel uit te maken van een netwerk. Hij verkende ook de verschillende types van netwerken en de cruciale voorwaarden voor succes in deze netwerken.
Anne Lemaire
Daan Sorgeloos
Lies Lambert
Chesney Callens Ph.D.
Rudy Vandamme Ph.D.
Rik Braams
Prof. dr. Jesse Segers
Maura Melis
Amara Gabriëla
Prof. dr. Ard-Pieter De Man
Job Cohen
“In dialoog met Job Cohen: Bruggen bouwen over grenzen heen”
​
Tijdens een bijzonder inspirerende sessie ging prof. dr. Jesse Segers in dialoog met de heer Job Cohen, bekend als voormalig rector magnificus van de Universiteit Maastricht,
staatssecretaris van Onderwijs en Justitie, burgemeester van Amsterdam, en als voormalig partijleider van de PvdA.
​
Deze sessie richtte zich op samenwerken over psychologische, ideologische en organisatorische grenzen heen. De heer Cohen deelde zijn inzichten delen over hoe we effectief kunnen samenwerken in een steeds complexer wordende wereld.
“Overheidsfusionering en -samenwerking voor transversale synergiën”
door dr. Chesney Callens
​
Overheden worden steeds meer gestimuleerd om over de grenzen van hun organisaties heen samen te werken. Dit moet helpen om complexe maatschappelijke problemen op te lossen.
In zijn workshop bekeek dr. Chesney Callens de consequenties van de trend tot nauwere samenwerking en reflecteerden we over toekomstscenario’s.
"Leiderschap in een levend complex systeem" doorProf. dr. Jesse Segers
In zijn voordracht stelde prof. dr. Segers zes, wat atypische kenmerken voor van leiders in levende complexe systemen in deze wereld. Aan de basis van zijn betoog lag de vaststelling dat er een onderliggend probleem is met impliciete
leiderschapstheorieën en de bestaande managementtheorieën en -instrumenten. Ze bespreken kwesties en
uitdagingen waarmee leiders worden geconfronteerd in een volatiele, onzekere, complexe en ambigue wereld (VUCA), maar behandelen organisaties in de praktijk als statische, gecompliceerde ‘dode’ systemen. Systemen die je kan leiden en sturen met planning en organisatie; die je kan (her)inrichten in relatie tot een externe context. Tijdens de sessie toonde Jesse aan hoe leiderschap eruitziet in een levend, complex systeem.
​
De sprekers
We beseffen dat we je overspoeld hebben met een hele hoop inzichten en informatie. Dat was ook onze bedoeling. Maar we weten dat het veel was om op één middag te verwerken. Daarom hieronder een overzicht van de sprekers en waarover ze het hadden.
Ginkgo Change Congres 2024, even recapituleren...
​
Op 6 juni vond het Ginkgo Change Congres plaats. We hebben geprobeerd je te inspireren met de inzichten van onze experten, die allen vanuit hun specifieke invalshoek hun licht lieten schijnen op het thema 'Over grenzen samenwerken'.
En al zeggen we het zelf, we vonden het een zeer geslaagde editie. Daarom blikken we hier graag nog eens met je terug.
"De transformatieve overheid" door Rik Braams
​
In zijn sessie stelde Rik Braams ons de transformatieve overheid voor. Dat is een wenkend perspectief voor de overheid. Een overheid die niet alleen betrouwbaar
en efficiënt is en bottom-up initiatieven verbindt, maar die ook richting en sturing kan geven aan de grote maatschappelijke veranderingen die nodig zijn.
“Ontwarren van samenwerkingscomplexiteit: causale loops als analysetool om effectieve interventies te ontwikkelen”
door Maura Melis
​
Als mensen samenwerken ontstaat er vanzelf complexiteit. Tijdens deze workshop gingen
we samen met Maura dieper in op de uitdagingen en frustraties die in die complexiteit ontstaan. In de praktijk blijkt vaak dat eenvoudige oplossingen zelden volstaan als antwoord op complexe uitdagingen en (terugkerende) problemen, hoe graag we dat ook zouden willen.
"Samenspel in de schijnwerpers: ontrafel de politiek-ambtelijke dynamiek" door Daan Sorgeloos
​
Tijdens de sessie van Daan Sorgeloos verkenden we de diepten van politiek-ambtelijke samenwerking. Daan nam ons mee op een intrigerende reis
waarin hij de complexe relaties tussen politieke en ambtelijke actoren ontrafelde. Samen ontdekten we de verborgen dynamiek achter het politieke spel en de fascinerende interacties tussen beleidsmakers en ambtenaren.
“Over je muurtje samenwerken: methodiek en denkkader”
door Rudy Vandamme
​
De interactieve workshop van Rudy Vandamme startte met een fotoverslag van drie changetrajecten waarin transversale samenwerking geïnitieerd werden: de
samenwerking van professionals binnen een probleemwijk, afdelingoverstijgend samenwerken binnen een overheidsorganisatie en een school waar leerlingen betrokken worden bij ‘samen school maken’. Vanuit deze cases onderzochten we welke methoden en leidende principes je nodig hebt om van transversale samenwerking een succes te maken.
"Simple Rules" door Anne Lemaire
​
Over grenzen samenwerken is complex, soms stimulerend, soms uitdagend, meent Anne Lemaire. Vertrekkend vanuit haar persoonlijke ervaring in community building met mensen uit verschillende Europese instellingen leerde Anne ons een​
'simpele' tool uit de complexiteitswetenschappen ontdekken en gebruiken. Haar bedoeling was dat we met een frisse blik, opgeladen en met iets concreet in handen de volgende wijze stap kunnen zetten op ons pad.
“Samenwerken in organisatienetwerken: over belangen en governance” door Lies Lambert
​
In deze dynamische sessie opende doorbraakarchitect en expert in het veld van organisatienetwerken en vitale coalities Lies Lambert deuren naar een wereld waarin
samenwerking en governance samenkomen als krachtige katalysatoren voor maatschappelijke verandering.​ Samen met de deelnemers onderzocht Lies hoe je alle belangen op tafel legt en je daarbij laat leiden door nieuwsgierigheid en begrip. Hoe je diverse belangen erkent, omarmt en uiteindelijk samenbrengt tot een gedragen belang van het hele organisatienetwerk. ​
Voor het eerst in België: Amara Gabriëla​
Amara is een spoken word-artieste en won in 2022 de titel ‘Talent van het jaar’. Ook op het Ginkgopodium palmde Amara ons in met persoonlijke verhalen die haar kwetsbare kant tonen, mensen verbinden en sociale taboes doorbreken.