top of page
Banner congres.jpg
pijl groen.png

Event

Workshops

Jan-Rotmans-1-smal.jpg

Prof.dr.ir. Jan Rotmans is een maatschappelijk gedreven en bevlogen wetenschapper, met ruim 250 publicaties en 30 boeken op zijn naam op het gebied van klimaatverandering, global change modellering, duurzame ontwikkeling, transities en systeeminnovaties. Hij is, internationaal, één van de grondleggers van het vakgebied transitiekunde.

Voor Vlamingen is hij waarschijnlijk het bekendst van zijn  passage in het programma "Wat houdt ons tegen?" van weervrouw en klimaatexperte Jill Peeters.

Hoofdsprekers

Bart Somers, huidig Viceminister-president van de Vlaamse regering en Vlaams minister bevoegd voor Samenleven & Binnenlands bestuur.

Daarnaast is hij al meer dan 18 jaar Burgemeester van Mechelen. Vanuit beide hoedanigheden is hij de ideale spreker om vanuit de praktijk te vertellen over de weerbarstigheid van oude patronen, de inspanningen die het vraagt om ermee te breken en het belang van het vieren van successen.

Schermafbeelding 2023-01-29 145135.jpg

De wereld is continu in verandering. Op sommige momenten onder de vorm van kleine rimpelingen en op andere momenten onder de vorm van hevige deiningen. We voelen waar het schuurt en moeilijk is, maar ook waar energie en mogelijkheden ontstaan.  

Als trekkers van verandering is het dus waardevol om een gemeenschappelijke taal en kaders te ontwikkelen om elkaar te kunnen helpen en ondersteunen.  Maar ook om successen te vieren en de energie hoog te houden.

 

Met ons congres willen we dan ook de link leggen tussen de academische wereld, collega’s uit het werkveld en maatschappij leiders.  Een breed pallet aan diversiteit samenbrengen om kruisbestuivingen mogelijk te maken. Een forum te bieden om van elkaar te leren, elkaar te inspireren en van nieuwe concepten te laten proeven of erin te verdiepen.

Veranderkunde is, volgens ons, dan ook de sleutelvaardigheid in deze tijden.  Hoe sterker en breder je het kan inzetten, hoe beter voor elke individu, voor organisaties en dus ook de maatschappij.

 

Zowel op het podium als in het publiek nodigen we dus de friskijkers en de dwarsdenkers van harte uit op dit unieke moment van verzamelde diversiteit en expertise. We kijken er naar uit met jullie te verbinden.

LogoAcademyPartnerGroen96x87.png
Schermafbeelding 2023-02-24 165917.jpg
Philippe Bailleur.jpg
Ginkgo - 3584.jpg
Anne Lemaire.jpg
Ginkgo - 3544.jpg
Daan in ZigZagHR.png
Ginkgo - 3600.jpg

"NAVIGATE: organisaties leren dansen met adaptieve uitdagingen." - Philippe Bailleur

Er is heel wat geschreven over hoe organisaties zich zouden kunnen aanpassen aan een steeds sneller veranderende wereld.

Meer zelfs, er zijn meer en meer voorbeelden van hoe het anders kan. De taaie praktijk laat helaas nog te vaak iets anders zien ook al wordt steeds duidelijker dat we middenin een verandering van tijdperk zitten, verwijzend naar Jan Rotmans. En toch, aan urgentie geen gebrek. Na meer dan 20 jaar organisaties begeleiden, deelt Philippe - tijdens deze interactieve sessie - enkele sleutels die zich doorheen de jaren hebben uitgekristalliseerd. Bijzonder handig als de ruimte om echt te veranderen zich dan toch opent ... .

"Het belang van psychologische veiligheid bij verandering." - prof. dr. Sara de Gieter

Medewerkers ervaren psychologische veiligheid vooral in hun team of hun afdeling. En teams waar die veiligheid aanwezig is, presteren beter. Ze voeren taken beter uit, realiseren vlotter doelstellingen, zijn innovatiever en creatiever. Omdat ze leren van elkaar, vlot ideeën uitwisselen en fouten durven te maken. Allemaal elementen die van cruciaal belang zijn als een team voor een veranderingsproces moet of wil gaan. 

In deze workshop neemt Sara jullie, aan de hand van herkenbare verhalen, mee in het gedachtengoed van  prof. Amy Edmondson, grondlegger van psychologische veiligheid

"Veerkracht: meebewegen met verandering" - Greet van Hecke

De toekomst van werk’ is de ‘dynamiek van werk’ geworden. De wereld om ons heen, en daarmee ook hoe ons werk georganiseerd is, verandert bijna dagelijks. Onze reactie op verandering valt grofweg in drie categorieën: hoofd in het zand (vermijden), hakken in het zand (vechten) of spelen in het zand (opveren en aanpassen). Dat laatste gaat niet vanzelf.  Opveren betekent dat je met de nieuwe situatie kunt omgaan zonder al te veel energie te verliezen. In deze interactieve workshop neemt Greet jullie mee in hoe je door contact te maken met de, vaak onbewuste, leerervaringen van eerdere veranderingen in je leven of in je werk je blikveld kan verruimen en opties te creëren zodat je om kunt gaan met de nieuwe situatie.

"Holding space." - Anne Lemaire

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Morbi fermentum nisl in molestie porta. Maecenas nisi sem, volutpat a ex vel, tristique accumsan turpis. Proin nec dolor vitae neque molestie maximus eget vel tellus. In ut sapien ac eros ultricies commodo. Morbi aliquam aliquam mauris, eu facilisis justo imperdiet sit amet. Ut tempus erat non elementum varius. Maecenas ornare tempor aliquam. Nullam eu nisi dui. Quisque vestibulum varius augue vitae malesuada. Donec egestas fermentum velit, non porttitor magna ultrices vel. Donec porttitor ligula id erat eleifend, id sodales neque aliquam. Proin tempor gravida sem, posuere egestas nibh posuere vel.

"“Bestuurlijke teams: een uitdaging tot overkoepelend verbinden” - Katrien Nuyts

In een bestuurlijk team stelt zich de vraag: “tot welk team behoor jij eerst”?
Kijk je achterom naar het functionele team dat je leidt? Of kijk je in het rond, naar je collega’s rond de tafel? Een bestuurlijk team waar iedereen in zijn silo blijft focussen op zijn functionele verantwoordelijkheid, heeft het moeilijk om overkoepelende ambities waar te maken. Om tot collectieve vernieuwing, verandering en innovatie te komen, is dialoog en helderheid nodig over de missie, de kernwaarden en de ambities van dat bestuurlijke team zelf. Katrien belicht onze aanpak om samen taal te geven aan wat nodig is om een team in zijn bestuurlijke rol te versterken. We exploreren daarbij ook hoe we samen systemische interactiepatronen kunnen ombuigen of zelfs doorbreken.

"De orde van verandering onder de loep: eerste, tweede en derde orde verandering". - Daan Sorgeloos

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Morbi fermentum nisl in molestie porta. Maecenas nisi sem, volutpat a ex vel, tristique accumsan turpis. Proin nec dolor vitae neque molestie maximus eget vel tellus. In ut sapien ac eros ultricies commodo. Morbi aliquam aliquam mauris, eu facilisis justo imperdiet sit amet. Ut tempus erat non elementum varius. Maecenas ornare tempor aliquam. Nullam eu nisi dui. Quisque vestibulum varius augue vitae malesuada. Donec egestas fermentum velit, non porttitor magna ultrices vel. Donec porttitor ligula id erat eleifend, id sodales neque aliquam. Proin tempor gravida sem, posuere egestas nibh posuere vel.

Toon Torbeyns

Philippe Bailleur

Sara De Gieter

Greet Van Hecke

Verloop van de dag

  • 12u30: Onthaal

  • 13u - 14u: Prof.dr.ir. Jan Rotmans

  • 14u - 16u: Workshop sessies

  • 16u - 17u: Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers

  • ​​16u - 17u : Afsluitende drink & netwerkgelegenheid​

Prijs

  • 125 euro (excl. btw)

Dit formulier accepteert geen inzendingen meer.

2020-11-27+-+Fotoshoot+Tim+Vemeire+&+Rudi+Francken+_+Jachthaven+(Klein-Willebroek)+-+145.j

"Adaptieve intelligentie: het vermogen om je aan te passen aan veranderende omstandigheden" - Tim Vermeire

Onze maatschappij versnelt en het is niet altijd even gemakkelijk om te volgen. Het antwoord is AQ of adaptieve intelligentie. AQ is de kerncompetentie van de 21ste eeuw en helpt je om krachtdadig, stabiel en tegelijk flexibel in het leven te staan. Een sterk AQ stelt je in staat om performant, veerkrachtig én met meer voldoening te leven, op én naast het werk.

Tijdens deze workshop neemt Tim jullie mee in de vijf principes van AQ en waarom het zo essentieel is naast IQ en EQ.  

Tim Vermeire

"Impactvol Beïnvloeden als hefboom voor verandering." - Toon Torbeyns

Impactvol beïnvloeden betekent dat je vanuit een win-win attitude jouw belangen verbindt met die van anderen en zo de hele organisatie vooruit helpt. Het betekent dat je erin slaagt om op een vaardige manier uitdagingen aan te kaarten en verandervraagstukken bij anderen ingang te doen vinden. Dat doe je door je netwerkvaardigheden in te zetten, de juiste beïnvloedingstactieken te hanteren en er over te waken dat je ook echt en oprecht overkomt.

In deze interactieve workshop neemt Toon je mee in de 4 dimensies die met elkaar in wisselwerking staan in een poging de de hogere macht te beïnvloeden.

 

Katrien Nuyts

Inschrijven
bottom of page