top of page
Masterclass Veranderingen faciliteren banner

Masterclass: Verandering faciliteren

Locatie

Mechelen

Prijs

1.200 euro (excl. btw)

Events icoon

Leertraject

Verandering faciliteren

Wist je dat bedrijven die vandaag starten, gemiddeld niet ouder dan 18 jaar worden. En dat een organisatie die in 1920 werd opgericht een gemiddelde levensduur van 60 tot 90 jaar had. Eén conclusie die je daaruit kunt trekken is dat bedrijven het toenemende tempo waarin de wereld verandert, steeds minder goed bijbenen.

De wereld waarin bedrijven vandaag opereren is grondig veranderd en als de wereld verandert dan moeten maatschappelijke structuren en bedrijven ook veranderen, net als de mensen die erin leven en werken. Organisaties moeten zichzelf heruitvinden, nieuwe technologieën omarmen, hun businessmodel omgooien… Maar dat blijkt makkelijker gezegd dan gedaan.

Noch onze huidige organisaties, noch ons huidig schoolsysteem is erop gericht om te leren vanuit experimenteren en fouten. Dit maakt dat het leerproces in organisaties rond veranderkunde best wel wat planning en organisatie vraagt. Leren is veranderen en veranderen is leren en uit elk verandertrajecten kan je leren, ook wanneer het niet goed is gegaan.

 

Met dit traject richten we ons op organisatieprofessionals die de verantwoordelijkheid hebben om veranderingen, groot of klein, binnen (hun) organisatie te realiseren. Deelnemers hebben met elkaar gemeen dat ze aan de slag gaan met een verandervraagstuk en daar zelf ook invloed op hebben. Ze beslissen (mee) over de aanpak en wat ervoor nodig is om die verandering tot stand te brengen.

Het leertraject 'verandering faciliteren' is ontwikkeld voor managers en professionals die hun kennis en kunde willen verbreden, verdiepen en toetsen door met collega professionals in interactie te gaan. Herken je jezelf in deze omschrijving? Dan is deze Ginkgo Academy opleiding zeker iets voor jou.

Praktische informatie

Het traject bestaat uit drie masterclasses rond veranderkundige thema’s en twee intervisie momenten waarop, onder begeleiding, dieper wordt ingegaan op de verschillende verandervraagstukken.

Je kan inschrijven op:

 • Het volledige traject: 3 masterclasses en 2 intervisies 

1.200,00 euro (excl btw) voor de volledige reeks

 • Voor elke masterclass afzonderlijk

375,00 euro (excl btw) per masterclass (geen inschrijvingen mogelijk voor enkel de intervisies)

Het traject gaat van start bij minimaal 8 inschrijvingen.

Elke halve dag is een combinatie van inhoud en de mogelijkheid tot netwerken.

Locatie:

Mediv-huis: Frederik de Merodestraat 12, 2800 Mechelen

8 min stappen van station Nekkerspoel - Parkeerplan

Begeleiding

2020-11-27+-+Fotoshoot+Tim+Vemeire+&+Rudi+Francken+_+Jachthaven+(Klein-Willebroek)+-+145_e

Tim Vermeire

Ginkgo - Daan

Daan Sorgeloos

Ginkgo - Philippe

Philippe Bailleur

Ginkgo - Maura Melis

Maura Melis

Leercoach

Contacteer ons, we helpen je graag verder met zowel inhoudelijke als praktische vragen.

Maura Melis

+32 494 668 270

Masterclass 1: Tim Vermeire -  24 oktober 2023

 • ​14u00 - 17u00: Masterclass - Adaptieve Intelligentie

Tijdens deze eerste masterclass neemt Tim Vermeire de groep mee in de verschillende dimensies van het AQ-model waardoor je als individu wordt uitgedaagd je eigen adaptieve vermogen als veranderaar onder de loep te nemen.

Adaptief intelligent zijn, wil niet zeggen dat je je altijd aanpast, maar wel dat je weet wanneer dat nodig en zinvol is. Niet flexibiliteit als doel op zich, maar wel flexibiliteit die stoelt op stabiliteit.

De masterclass vertrekt vanuit een individueel AQ assessment dat individuele inzichten geeft in jouw aanpassingsvermogen op drie grote domeinen:

- Competenties: Wie past zich aan en waarom?

- Persoonlijkheid: Hoe en in welke mate past iemand zich aan?

- Omgeving: Wanneer past iemand zich aan?

De prijs van het assessment is inbegrepen in de prijs van het leertraject.

De duur van de afname omvat ongeveer 25 minuten en verloopt via een online tool.

 • 17u30 - ...: Diner en netwerkgelegenheid​

 

2. Masterclass 2: Daan Sorgeloos - 13 december 2023

 • 14u00 - 17u00: Masterclass - Het vakdomein van veranderkunde

Tijdens deze masterclass neemt Daan Sorgeloos de groep mee in het brede veld van change management en reikt hij een overkoepelend kader en een gemeenschappelijke taal aan om je verdere ontwikkeling als veranderaar richting te geven. Je krijg inzicht in je eigen comfortzone en valkuilen als change agent. Je kan zien waar je sterktes liggen en waarin je nog kan door ontwikkelen.  Bovendien kijken we, vanuit dezelfde bril ook naar de opdrachtgever en/of de organisatie waarin je veranderopdracht ligt. Hierdoor kan je ook valkuilen en complementariteit in kaart brengen.  Verandering brengen doe je ook nooit alleen. Tot slot zoeken jullie samen verder uit hoe je een complementair Change Agent Team kan opzetten.

 

(Ginkgo Change Agent Model)

 • 17u30 - ...: Diner en netwerkgelegenheid​

3. Intervisie sessie 1 - 06 februari 2024 

 • 12u30 - 13u30: Verwelkoming en lunch 

 • 13u30 - 16u30: Intervisie

‘Ik hoor en ik vergeet. Ik zie en ik onthoud. Ik doe en ik begrijp.’ - Confucius 

We leren meer door met de materie aan de aan de slag te gaan, dan enkel te luisteren hoe anderen erover spreken .In de intervisie duiken we als verander professionals in werk gerelateerde kwesties, uitdagingen en mogelijkheden.

We volgen een gestructureerde opzet waarbij een begeleider de groep door een reeks stappen of vragen leidt om zo gebruik te maken van de collectieve wijsheid en deskundigheid van de groep. ​

Het doel van intervisie is steeds het creëren van een ondersteunende en vertrouwelijke ruimte waar deelnemers hun ervaringen en perspectieven kunnen delen, feedback kunnen krijgen en inzichten en nieuwe ideeën van anderen kunnen opdoen. Vandaar dat de intervisiesessies enkel toegankelijk zijn voor degenen die zich inschrijven voor het volledige traject.

(Leerpiramide van Bales)

4. Masterclass 3: Philippe Bailleur - 25 april 2024

 • ​14u00 - 17u00: 

De turbulenter wordende realiteit blijkt bijzonder uitdagend te zijn voor organisaties. Meer dan ooit hebben we leiders nodig die in staat zijn om te navigeren op steeds complexer wordend terrein. Het vormgeven van de organisatie is daarbij een onontbeerlijke factor.

In deze workshop neemt Philippe Bailleur jullie, aan de hand van het verhaal van Hugo,  mee in de uitdagingen die hij tegenkomt als leider in een organisatie in volle transitie. Aan de hand van wat hij op zijn reis ontmoet, leer jij samen met Hugo navigeren op onbekend terrein.

Bij deze masterclass zit het boek 'Navigate - Een gids voor leiders in complexe tijden' mee inbegrepen in de prijs

 • 17u30 - ...: Diner

​​

3. Intervisie sessie 2 - 11 juni 2024

 • 12u30 - 13u30: Verwelkoming en lunch 

 • 13u30 - 16u30: Intervisie

 • 17u: afsluitende receptie en netwerkmoment

Programma

Leerpiramide van Bales
Ginkgo Change Agent Model
aq boei
Navigate boekcover
bottom of page