26 – 30 augustus 2019Summerschool Veranderkunde

Van theoretische concepten naar concrete veranderpraktijk


Veranderkunde

Het doorgronden van veranderopgaven, het effectiever inrichten van veranderprocessen, het leren kennen van jezelf als veranderaar, het vinden van rust, stabiliteit en vertrouwen in je opdracht, … De ‘kunde’ in veranderkunde staat voor het meesterschap van veranderen, een vaardigheid waarin je in meer of mindere mate bekwaam kunt zijn. 

Uitdaging

Je wordt in jouw organisatie(s) geconfronteerd met nieuwe veranderingen. Je krijgt hiermee de verantwoordelijkheid over een veranderopgave. Wat staat je nu te doen om deze verandering te realiseren? Waar begin je? Hoe ga je om met de verschillende belangen? En hoe vind je de juiste hefbomen om de verandering effectief te bewerkstelligen? Je wilt doorgronden waarom een verandering niet soepel loopt of beter toegerust zijn om veranderingen hanteerbaar te houden en tot een goed resultaat te brengen.

Voor wie?

Met deze summerschool richten we ons op interne en externe adviseurs die trajecten begeleiden en verandering organiseren in profit- of non-profitorganisaties. Zij kunnen zowel extern adviseur bij grote organisaties zijn, als intern adviseur vanuit ondersteunende diensten als IT en HR. Ook programma- en projectmanagers voor wie adviseren onderdeel van hun functie is, kunnen deze summerschool volgen, mits ze minimaal vijf jaar ervaring hebben. 

Deelnemers hebben gemeen dat zij een complex vraagstuk onderhandenhebben of krijgen. De summerschool is bedoeld voor organisatieprofessionals die bezig zijn met veranderingen in hun organisatie en daar zelf invloed op hebben. Ze beslissen (mee) over wat een goede aanpak is en wat ervoor nodig is om die verandering tot stand te brengen. 

Opzet

De Summerschool Veranderkunde vindt plaats van 26 t/m 30 augustus 2019 in Heerlijckyt van Elsmeren in Geetbets (zie www.heerlijckyt.org). De vorm van een summerschool geeft je de kans om in vijf dagen tijd een leerversnelling te krijgen, anders dan bij losse bijeenkomsten. Elke dag bestaat uit een ochtend-, middag-, en avondprogramma, onderbroken door verschillende pauzes. Om de opgedane inzichten te verwerken, maken we ook ruimte voor lichamelijke beweging. 

Voorafgaand aan de summerschool hebben geïnteresseerde kandidaten een persoonlijk intakegesprek met leercoach Rob Leliveld om te onderzoeken wat hun persoonlijke leerdoelen zijn, hoe hun verandervraagstuk er precies uitziet en wat je als deelnemer uit deze summerschool zou kunnen halen. Hierdoor krijgt het leerproces al voor aanvang vorm. Bovendien ben je ervan verzekerd dat je mededeelnemers ook de juiste bagage hebben om met jouw uitdagingen mee te kunnen denken.

Wat levert het op?

Als deelnemer leer je jouw verandervraagstuk veel beter doorgronden en hanteerbaar te maken. In het eerste deel van de summerschool focussen we op de context van jouw organisatie als geheel en de plaats van jouw praktijkvraagstuk daarin. Vervolgens kijken we heel systemisch naar jouw context en kaderen we je eigen rol hierin. Je ontdekt waar je in wilt groeien en hoe je macht en politiek kunt inzetten. Aan het eind van de week heb je een overzicht van methodieken en weet je hoe je het geleerde in de praktijk kunt brengen. Je weet veel beter wat je te doen staat om jouw verandering tot een succes te maken.

  • Neem kort maar intensief de tijd om je voor te bereiden op je uitdagingen in het najaar. 
  • Ontleed welke vraag jou concreet gesteld wordt en hoe je hiermee aan de slag kunt gaan. 
  • Ontdek hoe je verschillende theoretische concepten concreet vertaalt naar jouw praktijk.
  • Groei als adviseur in het systemisch kijken naar jouw context en leer het systeem waar de organisatie zich in bevindt veel beter analyseren.
  • Krijg helderheid over wat de beste hefboom is om jouw vraagstuk aan te vliegen.
  • Leer jouw eigen sterktes en overtuigingen als veranderaar beter kennen en vormgeven.
  • Krijg tools en methodieken die jouw nieuwe handelsrepertoire mee vormgeven. 

Uw docenten

Waarom Sioo & Ginkgo?

In samenwerking met Ginkgo Consulting organiseert Sioo de eerste opleiding Veranderkunde in België. Sioo, Stichting Interacademiale Opleiding Organisatiekunde, is in Nederland al 60 jaar hét instituut dat zowel evidence-based practice als practice-based evidenceop het vlak van organisatie- en veranderkunde inzet om professionals, organisaties en samenleving te helpen veranderen.  

Ginkgo is een Belgisch adviesbureau dat organisaties adviseert rond verandering met aandacht voor het inzetten en ontwikkelen van wetenschappelijke methodes en technieken. Ginkgo en Sioo streven beiden duurzame samenwerkingen na en vinden elkaar in hun missie om organisatieadvies en veranderkunde naar een hoger niveau te tillen. Samen bundelen we onze krachten en kunnen we de nodige snelheid en daadkracht realiseren om dit waar te maken.


Opleidingsinformatie

Maandag 26 augustus t/m vrijdag 30 augustus 2019

Omvang: 14 dagdelen

Adres: Weg op Halen 2, 3450 Geetbets, BE

+32 (0)11 69 68 75 / www.heerlijckyt.org

Voorbereiding
Deze summerschool vraagt geen specifieke voorbereiding. Wel vindt vooraf een persoonlijk intakegesprek met de leerbegeleider plaats. 

Aantal deelnemers:12 tot 20 deelnemers

Deelnamekosten
EUR 3200,- excl. BTW – voor Nederlandse deelnemers is deze opleiding BTW-vrijgesteld.

Verblijfkosten 
EUR 680,- (inclusief 4 diners en overnachtingen, incl. BTW).


INSCHRIJVEN SUMMERSCHOOL