Verandering aanpakken met kennis van zaken

Bedrijven bevinden zich in een wereld waarin dynamiek en complexiteit de boventoon voeren en waarbij verandering zo ongeveer de enige zekerheid is. Of het nu gaat om de Covid19 Pandemie, een nieuwe generatie met andere verwachtingen of de continue stroom van nieuwe technologische uitdagingen, er is altijd verandering om ons heen.

Organisaties moeten hun strategie frequenter aanpassen en steeds wendbaarder zijn. Daarbij is het van vitaal belang vlot te kunnen omspringen met verandering. De nood om succesvol veranderingen te realiseren en inzicht daarin te verwerven zijn groot.

Maar hoe pak je die verandering aan? Hoe laat je je medewerkers, teamleden of collega’s begrijpen waarom verandering nodig is en hoe leg je hen uit hoe het veranderingstraject eruitziet? Hoe zul je het best om kunnen gaan met weerstanden? Waar liggen jouw kansen, en wat zijn jouw valkuilen?

Workshop Change Management Essentials

Tijdens de Workshop Change Management Essentials pakken we de fundamentele aspecten van verandering aan. We starten met een introductie in het brede change management veld en reiken een overkoepelend kader en een gemeenschappelijke taal aan om de verdere ontwikkeling als change agent richting te geven (a.h.v. het Ginkgo Change Agent Model).

Vervolgens gaan we in op de weerstand tegen verandering en hoe we emoties kanaliseren en balanceren. Deelnemers verwerven inzicht in de verschillende emoties en coping mechanismen die door verandering geactiveerd worden bij veranderontvangers.

Tot slot besteden we veel aandacht het brengen van de veranderboodschap. Je krijgt inzicht in de inhoudelijke componenten van een verandercommunicatie, die zowel activerend als inspirerend werken.

Aan het einde van het programma heb je jouw persoonlijke inzicht naar een hoger niveau gebracht en wint door jouw betrokkenheid het verandertraject aan impact.

Doelstellingen

De Workshop Change Management Essentials heeft als doel om je diepere inzichten te geven in de sleutelaspecten van Change Management. Daarnaast is het er op gericht om de effectiviteit van de deelnemers als Change-agent op korte termijn te vergroten. Na het volgen van dit programma:

 • heb je een goed zicht op jouw eigen profiel en kun je je rol goed vormgeven;
 • ontwikkel je een eigen visie op jouw Change Management-verantwoordelijkheid;
 • kun je nog beter omspringen met weerstanden op een constructieve manier.

Binnen het programma is er een voortdurende koppeling tussen theorie, jouw organisatiepraktijk en de expertise van collega-deelnemers. Door het intensief samenwerken met de docenten en mede-cursisten zetten we stevig in op de vergroting van je kennis en eigen ontwikkeling. We maken dan ook veel gebruik van cases uit de eigen praktijk van de deelnemers.

Doelgroep

De Change Management Essentials workshop is ontwikkeld voor managers en professionals die hun kennis en kunde willen verbreden, verdiepen en toetsen aan de meest recente wetenschappelijke inzichten. Herken je jezelf in onderstaande stellingen? Dan is onze opleiding zeker iets voor jou:

 • Je wilt het verschil maken.
 • Je wilt jezelf en je medewerkers naar het vooropgestelde resultaat wilt brengen.
 • Je wilt kunnen reageren én anticiperen op bestaande en nieuwe uitdagingen en veranderingen om zo van nog meer waarde voor jouw organisatie en je collega’s.
 • Je bent op zoek bent naar inzichten, ervaringen en reflecties om de zaken die je in je dagelijkse praktijk tegenkomt op een professionele manier aan te pakken.

Programmaopzet

Hieronder zie je de uiteenzetting van ons programma. We hebben zinvolle lessen getrokken uit de coronapandemie en hebben het goede uit de crisis meegenomen om dat te combineren met de ervaring die we al hadden. Op die manier zijn we tot een vorm van blended learning gekomen die het beste van zowel online als live leervormen combineert.

We maken gebruik van een mix van leervormen en proberen die zo goed mogelijk te balanceren. In het programma zitten zowel virtuele sessies, live sessies, als zelfstudie. Het voordeel daarvan is dat met online voorbereiding (pre-teaching) iedereen op eigen tempo de theorie doorneemt en dat iedereen de live sessies met dezelfde voorkennis begint en we sneller in de diepte en voorbij de theoretische kaders kunnen gaan.

De doorlooptijd van het totale programma is ongeveer een maand.

Inhoud

Om de Change Management Essentials scherp te stellen en aan te vullen met nieuwe inzichten is de workshop opgebouwd rond 3 blokken:

1 Introductie in Change Management

In het eerste blok kijken we naar de ‘Fundamentele aspecten van verandering’. We zoomen in op de context, trends en ontwikkelingen binnen change management. We doen dit aan de hand van het Ginkgo Change Agent Model. Op deze manier krijg je inzicht in de eigen comfortzone en valkuilen als change agent, als in deze van de opdrachtgever die men ondersteunt en de organisatie waarin men werkzaam is.

Daarnaast zoeken we samen verder uit hoe we een complementair Change Agent Team kunnen opzetten.

2 Weerstand tegen verandering

In het tweede blok gaan we aan de slag met de weerstanden tegen verandering en hoe deze te kanaliseren en balanceren. Daarnaast besteden we aandacht aan de wijze waarop veranderontvangers cognitief betekenis geven aan de verandering.

Door de hele module heen werken we aan onze coachende vaardigheden en methodologieën om als change agent effectief weerstand te kanaliseren en emoties te balanceren.

3 Brengen van de boodschap

In het derde en laatste blok richten we ons op de verandercommunicatie. Een vaak onderschat onderdeel, want niet zelden wijten we het mislukken van verandertrajecten aan de gebrekkige communicatie. We werken daarom samen aan een communicatieplan, dat zowel activerend als inspirerend werkt. Dit doen we aan de hand van vijf vragen die ervoor zorgen dat je een effectieve verandercommunicatie zult opzetten.

Praktische informatie

 • Najaar 2021
  • 12/10 : online kick-off van 9u tot 10u30
  • 19/10 en 26/10 : volledige trainingsdagen op locatie
  • 09/11 : online wrap-up van 9u tot 10u30
 • Voorjaar 2022
  • januari:
  • 11/01 : online kick-off van 9u tot 10u30
  • 18/01 en 25/01 : volledige trainingsdagen op locatie
  • 01/02 : online wrap-up van 9u tot 10u30
  • mei:
  • 05/05 : online kick-off van 15u tot 16u30
  • 09/05 en 23/05 : volledige trainingsdagen op locatie
  • 30/05 : online wrap-up van 15u tot 16u30
 • Najaar 2022
  • 06/09 : online kick-off van 9u tot 10u30
  • 13/09 en 20/09 : volledige trainingsdagen op locatie
  • 27/09 : online wrap-up van 9u tot 10u30
 • Prijs 1875 euro (exclusief BTW)
 • Locatie
  • najaar 2021: Baarbeekhoeve – Mechelen
  • voorjaar 2022: Het verblijf – Sint-Martens-Lennik
  • najaar 2022: Baarbeekhoeve – Mechelen

Ben je geïnteresseerd om onze Workshop te volgen? Dan kan je je via deze knop al inschrijven.

Ben je geïnteresseerd in onze Workshop, maar heb je graag nog wat extra informatie?


Docenten

Daan Sorgeloos is consultant en medeoprichter van Ginkgo Consulting. Daarnaast is Daan als docent werkzaam bij Sioo, Vrije Universiteit Brussel en Antwerp Management School. Daan beschrijft zichzelf als praktisch academicus en academisch practicus, waarbij beide werelden elkaar voortdurend voeden. Zijn specialiteit ligt in het begeleiden van professionals die zich willen bekwamen in politieke vaardigheden en verandermanagement.


Toon Torbeyns is consultant en medeoprichter van Ginkgo Consulting. Zijn consultancypraktijk focust op het creëren van duurzame en aangename werkomgevingen aan de hand van organisatie- en leiderschapsontwikkeling, veranderingsmanagement en strategische HRM. Daarnaast is Toon als docent werkzaam bij Sioo en de Vrije Universiteit Brussel.

Meer weten?

Heeft u vragen of wilt u vrijblijvend van gedachten wisselen over de mogelijkheden? Aarzel dan niet contact met ons op te nemen via opleidingen@ginkgoconsulting.be

Schrijf nu in voor de workshop Change Management Essentials