Ons online opleidingsprogramma helpt je om

 • jezelf als manager klaar te stomen om medewerkers doorheen veranderingen te helpen.
 • als changemanager of projectmanager de basics in veranderkundige vaardigheden op te frissen of te verdiepen.

Die veranderkundige vaardigheden zijn nu belangrijker dan ze ooit geweest zijn. De wereld na Corona is een nieuwe wereld, die oplossingen vraagt voor situaties die ongekend en tot voor kort zelfs ondenkbaar waren.

Er is immens veel veranderd, niet alleen organisatorisch en logistiek, maar ook voor je medewerkers, die nu terug aan de slag gaan in een nieuwe werkelijkheid, in een veranderde organisatie en naar jou kijken voor antwoorden.

Voor wie?

De online opleiding veranderkunde is dan ook bedoeld voor professionals die bezig zijn met veranderingen in hun organisatie en daar zelf invloed op hebben, die anderen adviseren in het begeleiden van verandering en dit zowel in profit- als non-profitorganisaties. En voor mensen die (mee) beslissen over wat een goede aanpak is voor verandering en wat nodig is om die tot stand te brengen.

Een eerste ervaring met veranderkunde is niet nodig.

Leerdoelen van het online programma

1/ Overtuigingen, sterkten, valkuilen en uitdagingen van jezelf als change agent en van de managers die je ondersteunt herkennen en effectief inzetten aan de hand van het Ginkgo Change Agent Model.

2/ Vaardigheden ontwikkelen in de verschillende rollen van de change agent:

 • Transitiefasen van veranderontvangers herkennen en inzicht in belangrijkste interventies per fase
 • Weerstand herkennen en kanaliseren en (rol)identiteit helpen transformeren (Coach)
 • Betekenis over de verandering brengen door activerende en inspirerende verandercommunicatie (Communicator)
 • Betrokkenheid bij verandering creëren a.d.h.v. effectieve participatiemomenten (Facilitator)
 • Het eigen management gericht adviseren en alternatieve veranderaanpakken succesvol ingang doen vinden (Spelverdeler)

3/ Een leergroep vormen die ook na het opleidingsprogramma elkaar blijft ondersteunen (mogelijks over organisaties heen).

Bouwstenen van het online programma

pre-teachingBlok 1: Pre-teaching: kennisoverdracht
> Inspirerende filmpjes
> Pre-reading
> Voorbereidende reflectieoefeningen
online teachingBlok 2:  Online learning: verdiepen en toepassen
> Verdieping op pre-teaching
> Inoefenen van vaardigheden aan de hand van canvassen en praktische methodieken
> Integratie van interventies in het verandertraject
intervisieBlok 3: Connectie en intervisie: leren van wat werd toegepast
> Leren van elkaar
> Leren van praktijktoepassingen

Modulair programma

Doorheen deze learning journey koppelen we wetenschappelijk onderbouwde (evidence based) inzichten en modellen aan pragmatisch inzetbare richtlijnen en methodologieën.

De online opleiding is modulair opgebouwd en bestaat uit vijf modules.

 • Elke module bestaat uit een blok pre-teaching, online learning en connectie en verdieping.
 • Elke module behandelt één afgerond thema binnen de veranderkunde en beantwoordt aan specifieke doelen

Flexibel, gepersonaliseerd, meertalig en onmiddellijk toepasbaar

Ons online programma geeft je de flexibiliteit om je eigen tijd in te delen. Omdat je het materiaal van het pre-teaching gedeelte minstens twee weken voor het verdiepingsblok krijgt, kan je het aan je eigen tempo doornemen. Zo kan je het gemakkelijk combineren met de zware taak waarmee je vandaag in je organisatie mogelijks geconfronteerd wordt. Anders dan in een ‘klassikale’ workshop, kan je de docenten even op pauze zetten, herhalen wat niet onmiddellijk duidelijk is…

Door maximaal in te zetten op online learning, kunnen we een blended approach aanbieden. We hebben er bewust voor gekozen het materiaal gevarieerd te maken. Met filmpjes, leesmateriaal, canvassen, presentaties, intervisies… beantwoordt ons online programma aan verschillende leerstijlen en kan je als deelnemer jouw persoonlijk traject uitstippelen.

De inzichten en vaardigheden die je tijdens dit online programma verwerft, hebben we in hapklare bouwstenen gebracht, zodat je ze ook onmiddellijk in de praktijk kunt toepassen.

Alle filmpjes worden opgenomen in het Nederlands, maar zijn beschikbaar met Franse en Engelse ondertiteling. Op aanvraag zijn ook andere talen mogelijk.

Ook voor het andere didactische materiaal kunnen we vertalingen voorzien.


Praktische info

 • Wanneer: Het online programma gaat van start wanneer we een volledige leergroep kunnen samenstellen
 • Aantal deelnemers: 5 tot 12

De docenten

Daan Sorgeloos

Daan Sorgeloos is consultant en medeoprichter van Ginkgo Consulting. Daarnaast is Daan als docent werkzaam bij Sioo, Vrije Universiteit Brussel en Antwerp Management School. Daan beschrijft zichzelf als praktisch academicus en academisch practicus, waarbij beide werelden elkaar voortdurend voeden. Zijn specialiteit ligt in het begeleiden van professionals die zich willen bekwamen in politieke vaardigheden en verandermanagement.

Toon Torbeyns

Toon Torbeyns is consultant en medeoprichter van Ginkgo Consulting. Zijn consultancypraktijk focust op het creëren van duurzame en aangename werkomgevingen aan de hand van organisatie- en leiderschapsontwikkeling, veranderingsmanagement en strategische HRM. Daarnaast is Toon als docent werkzaam bij Sioo en de Vrije Universiteit Brussel.


Intervisiebegeleiders

Carla Arp

Carla Arp is consultant en co-vennoot bij Ginkgo Consulting, waar ze uitblinkt als luisteraar en vragensteller, facilitator, trainer en coach. Carla onderzoekt wat verandering echt doet met mensen, achterhaalt de vraag achter de vraag en daagt mensen uit zodat ze uiteindelijk komen tot wat er echt toe doet

Maura Melis

Maura Melis is consultant bij Ginkgo Consulting. Als transitiebegeleider en bemiddelaar ondersteunt Maura organisaties, teams en individuen in hun verandertraject. Dat doet ze door de kloof te dichten tussen de knappe theorie en complexe realiteit. Haar expertise ligt in het faciliteren van groepsdynamieken, trainen en coachen.


Volg Gingko Consulting op LinkedIn en blijf op de hoogte van opleidingen en interessant nieuws over veranderkunde